Droner i luften over Danmark

Droneteknologier er i hastig udvikling

Tidligere på året fik Sundhedsdronen sin jomfrurejse på 50 km fra Odense Universitetshospital i Svendborg til Ærø. Styret fra et kontrolrum på Nørrebro i København, blev dronen på sin 40 minutters rejse, det første store danske skridt i retning af droner, som en del af logistikkæde i Danmark.

Sundhedsdronen skal på sigt transportere blodprøver, medicin og andet udstyr til borgere, langt hurtigere end de nuværende løsninger giver mulighed for. Flyvningen var vellykket, og Trafikstyrelsen og Naviair (som har ansvaret for luftrummet over Danmark) er i gang med at se på, hvordan droneflyvning som Sundhedsdronen, kan ske sammen med resten af lufttrafikken (kilde: dr.dk)

Selvom vi i Danmark gør store fremskridt, er man i USA kommet endnu længere. Amazon Prime Air har nu fået tilladelse fra myndigheder i Californien i USA, til at levere pakker ved brug af droner til borgere i området Lockeford.

Mens den danske drone fløj i et lukket luftrum, er Amazons drone udstyret med en teknologi der gør at den kan registrere bevægelige objekter i horisonten, fx andre fly, i al slags vejrforhold. Hvis der bliver identificeret forhindringer, vil Amazons drone automatisk ændre kurs for sikkert at undgå dem. Når dronen stiger ned for at levere pakken til en kundes baghave, sikrer dronen, at der er et lille område omkring leveringsstedet, der er fri for mennesker, dyr eller andre forhindringer (kilde: aboutamazon.com)

Senest er DSV i samarbejde med Ørsted i gang med forsøg med transport af værktøj og reservedele med fragtdroner. Et projekt som det danske firma Holo og schweiziske Regitech, to af de førende virksomheder inden for føreløs teknologi, også er en del af. Droner skal bruges til at fragte værktøj ud til Ørsteds vindmøllemekanikere.

Droneteknologier er i hastig udvikling, hos AMU JUUL oplever vi stor interesse for vores dronecertifikats-kurser. Der er ikke krav om en særlig uddannelse i EU, men det betaler sig ofte at få både teoretisk og praktisk indsigt, inden man sætter en drone i luften. Man skal nemlig kende reglerne, ellers risikerer man at få konfiskeret sin drone, som en 56-årig mand i Kalundborg tidligere på året måtte sande. Han blev sigtet af politiet for ulovlig droneflyvning, og afventer nu et retsmøde (kilde: netavisen.nu).

Hos AMU JUUL har vi valgt at den praktiske del skal fylde så meget som muligt. Vi er nødvendigvis begrænset af de omskiftelige danske vind og vejrforhold, men har med succes kurser både rettet mod professionelle droneførere (med ofte lidt større droner), og hobby-droneførere (droner under 250 gram). Er du interesseret i at læse mere om vores dronecertifikater så klik her for yderligere oplysninger.

Foto: Billede fra AMU JUUL's dronekursus. Fotograf: Bjarne Kubel.

Seneste nyheder